Zamknij

Profilaktyka cukrzycy – jaka dieta będzie najlepsza?

14:51, 08.04.2019 | Materiał Partnera

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, która dotyka zarówno najmłodszych, jak i najstarszych. Są jednak sposoby, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jednym z nich jest prawidłowa dieta. Co jeść, by ochronić się przed cukrzycą?

Najczęściej spotykanym typem cukrzycy jest cukrzyca typu 2, czyli inaczej insulinoniezależna lub cukrzyca wieku dorosłego. Choroba ta charakteryzuje się nadmiernym poziomem glukozy we krwi i odpornością na insulinę wraz z względnym jej niedoborem.

Cukrzyca typu 2 stanowi około 90 procent przypadków cukrzycy ogółem. Pozostałe 10 procent to cukrzyca tupu 1, a także cukrzyca ciężarnych.

Chcesz uchronić się przed cukrzycą? Sprawdź porady, które przygotowaliśmy wraz z portalem internetowym http://osrodeksawa.pl/!

Co sprzyja cukrzycy typu 2?

O tym, czy cukrzyca typu 2 stanie się naszym zagrożeniem, decydujemy także my sami. Rozwój tego schorzenia jest wynikiem naszego stylu życia, a także czynników genetycznych.

Wprawdzie na geny nie mamy wpływu, ale możemy odpowiednio zmienić swój styl życia i tym samym poprawić także swój ogólny stan zdrowia. Mając informacje o czynnikach sprzyjających powstawaniu cukrzycy, można skuteczniej jej zapobiegać!

Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 zwiększają:

  • nadwaga i otyłość
  • nieodpowiednia dieta – duże spożycie tłuszczów i cukrów
  • brak aktywności fizycznej
  • stres
  • brak snu

W zapobieganiu cukrzycy najważniejsza jest odpowiednia dieta, a także ruch. Aktywny tryb życia i prawidłowa dieta mogą całkowicie zapobiegać lub opóźnić wystąpienie cukrzycy u osób z predyspozycjami do tej choroby.

Dieta w cukrzycy – o czym warto pamiętać?

Właściwa dieta w cukrzycy ma szczególne znaczenie – newsy medyczne wskazują, że dieta cukrzycowa jest potrafi dać o wiele lepsze rezultaty niż stosowanie leków!

Wprowadzenie właściwej diety, która obfituje w wartościowe produkty rekomendowane dla cukrzyków, jest najlepszym wyborem. Na co należy zwrócić szczególną uwagę?

Profilaktyka cukrzycy – wskazane produkty spożywcze:

  • duża ilość warzyw, przede wszystkim warzyw zielonych
  • naturalny nabiał i jego przetwory – jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, sery białe
  • owoce w umiarkowanych ilościach
  • produkty wieloziarniste, na przykład chleb, makaron, także kasze, płatki owsiane, otręby
  • chude mięs, ryby

Osoby, które chcą uniknąć cukrzycy, powinny zrezygnować z produktów spożywczych, które mają dużą ilość cukrów oraz tłuszczów.

Po dobrą dietę do dietetyka

Stworzenie dobrej diety dla osoby, u której ryzyko cukrzycy typu 2 jest większe, a także dla tej, która już teraz choruje na cukrzycę, można powierzyć także fachowcom w tej dziedzinie – dietetykom.

Dietetyk jako specjalista w dziedzinie żywienia może przygotować dla swojego klienta specjalny program dietetyczny, który będzie obejmował także jego specjalne wymagania, gusta, tryb życia.

Do wyboru jest także specjalna dieta pudełkowa, czyli catering dietetyczny. W tym przypadku możemy otrzymywać regularnie odpowiednio przygotowane posiłki, które są dopasowane do potrzeb klienta, a także bardzo dla niego wygodne. Menu także przygotowywane jest przez dietetyków.

(Materiał Partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop

top 3 najczęściej czytane


© extrawalcz.pl | Prawa zastrzeżone