Karnityna to związek chemiczny, który powstaje w ludzkim organizmie, a dokładniej w wątrobie, w nerkach oraz w mózgu. Składa się on z dwóch aminokwasów:
- lizyny
- metioniny
Głównym zadaniem L - karnityny jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, w których to dochodzi do ich utlenienia. Każdy dorosły organizm zawiera około 20 g L-karnityny. Jest ona zlokalizowana w mięśniach szkieletowych oraz w sercu.
Po raz pierwszy karnitynę wyizolowano z mięśni w 1905 roku, a jej funkcja w organizmie została opisana dopiero w 1955 roku. Każdy człowiek na a co dzień dostarcza do organizmu L - karnitynę z pożywieniem. Jest ona obecna przede wszystkim w mięsie oraz produktach mlecznych. Najwięcej tego składnika znajduje się w mięsie kangura, w koninie, w wołowinie, w wieprzowinie oraz w rybach.
Składnika tego nie zawierają pokarmy pochodzenia roślinnego, co sprawia, że wegetarianie oraz weganie są narażeni na jego niedobór. L p karnityna jest obecnie dostępna na rynku w postaci suplementu diety, zatem mogą się w nią zaopatrzyć wszystkie osoby dbające o dobre zdrowie.
L-karnityny -jej rola w ludzkim organizmie
Substancja ta pełni bardzo ważną rolę w metabolizmie lipidów. Transportuje ona długołańcuchowe kwasy tłuszczowe do mitochondriów, gdzie ulegają one przemianom. W wyniku tego powstaje energia niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek. Ponadto składnik ten równocześnie usuwa z mitochondriów krótko oraz średnio - łańcuchowe kwasy tłuszczowe, które to w dużym stężeniu wykazują działanie toksyczne. Związek ten wykazuje zdolność do obniżania poziomu cholesterolu oraz triacylogliceroli.
Kiedy warto stosować L - karnitynę?
Producenci L - karnityny zapewniają, że substancja ta w dużym stopniu:
- przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej
- ułatwia kontrolę masy ciała
- zwiększa efektywność ćwiczeń
- wspomaga regenerację organizmu
Suplementacja tego składnika przyczynia się do wykorzystania tłuszczów w organizmie oraz prowadzi do wzrostu wytwarzanej energii. Wzrost L-karnityny w ludzkim organizmie przyczynia się do zahamowania tworzenia się tkanki tłuszczowej oraz do znacznej poprawy tolerancji wysiłkowej.
Wysoki poziom l - karnityny zwiększa wykorzystywanie kwasów tłuszczowych jako energii, co sprawia, że w trakcie wysiłku fizycznego jest oszczędzany glikogen mięśniowy. Zażywanie L - karnityny jest także wskazane w leczeniu pacjentów borykających się przewlekłą niewydolnością nerek oraz z chorobami wątroby.
Zażywanie tego suplementu diety 2 razy dziennie w ilości 1,36 g l-karnityny z porcją 80 g węglowodanów pozwala na zwiększenie jej stężenia w mięśniach po upływie około 12 - 24 tygodni oraz wpływa korzystnie na metabolizm substratów energetycznych.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz