Yerba mate posiada charakterystyczny goryczkowy smak, często występujący w towarzystwie dymnego posmaku, albo mineralnych akcentów. Ostateczny aromat yerba uzyskuje w procesie przygotowania suszu, dlatego większość marek i gatunków znacznie, albo trochę – różni się od siebie smakiem. Podbijająca ostatnio yerbowy rynek Yerba Mate Green ma zaś najdelikatniejszy z możliwych posmaków mate – subtelnie słodkawy, goryczkowy, z wyraźnymi nutami minerałów i polifenoli.
Yerba Mate Green – idealny susz na smakowe eksperymenty!
Zielony, aromatyczny susz Yerba Mate Green, sprzyja rozmaitym wariacjom z dodatkami. Sam ostrokrzew paragwajski, czyli yerba mate wzmacnia działanie innych ziół, zatem są to nie tylko wariacje smakowe, ale równie często – zdrowotne. Marka Mate Green oferuje yerby z ziołami, owocami, płatkami kwiatów, naturalnymi aromatami, które wspaniale uzupełniają bazowy smak świeżej, brazylijskiej yerba mate. W domowym zaciszu możemy śmiało zaparzyć najpierw zioła dobrane pod swoje zdrowotne potrzeby i następnie zalać nimi yerba mate. Zioła sprawdzą się też w postaci sproszkowanej, zmieszane z yerbowym suszem – mamy wtedy gwarancję, że dobrze zadziałają. Dla osób lubiących słodsze smaki – uzupełnić mate łyżeczką pysznego, naturalnego miodu, a na górę pokruszyć ziarno kakaowca lub wiórki kokosowe! Duże, grubo cięte listki suszu sprawdzają się też w formie terere, czyli yerba mate na zimno. Orzeźwiająca wersja takiej Mate Green idealnie "dogada się" z zimnym sokiem pomarańczowym, kawałkami świeżych owoców czy listkami mięty!
Yerba Mate Green – zaskocz swoich bliskich!
Dzięki temu, że Mate Green to yerba mate całkowicie pozbawiona pyłu, a także organiczna i świeża, przypada do gustu wielu osobom, które nie miały nawet nigdy do czynienia z yerba mate. Jej działanie pobudzające równoważy się z wielością mikroelementów i związków czynnych obecnych w listkach ostrokrzewu. Yerba Mate Green odżywia organizm, wzmacnia go, oczyszcza, a umysł wprawia w dobry nastrój i pozwala lepiej się skoncentrować. Kiedy uzupełnimy Mate Green ulubionymi smakowymi dodatkami: ziołami, owocami, a może przyprawami korzennymi, otrzymamy wspaniały, zdrowotny i napełniający wigorem napar!
Parzenie Yerba Mate Green tradycyjne:
1. Wybór naczynia: Zazwyczaj używa się specjalnego kubka zwanego matero, wykonanego z drewna, ceramiki, lub metalu.
2. Napełnianie: Wsyp yerba mate green, aby napełnić 1/3 lub 1/2 naczynia, dostosowując ilość do własnych preferencji.
3. Umieszczanie bombilli: Włóż bombillę (rurkę z filtrem) do naczynia, trzymając ją przy brzegu.
4. Podgrzanie wody: Ogrzej wodę do temperatury 70-80°C. Woda nie powinna wrzeć, ponieważ mogłoby to spalić yerba mate, co negatywnie wpłynęłoby na smak.
4. Nalewanie: Powoli wlewaj wodę po bombilli, aby uniknąć zamoczenia całej yerba mate. Poczekaj chwilę, aż napar się zaparzy.
6. Spożycie: Pij przez bombillę, uzupełniając ciepłą wodę, gdy napar traci smak.
Parzenie Yerba Mate Green na Zimno (Tereré) w letnie upalne dni:
1. Wybór naczynia: Może to być tradycyjne matero, szklanka lub butelka.
2. Napełnianie: Napełnij naczynie 1/3 lub 1/2 yerba mate green.
3. Przygotowanie lodowej wody: Dodaj kostki lodu do zimnej wody. Możesz również dodać soki owocowe lub zioła dla dodatkowego smaku.
4. Nalewanie: Włóż bombillę do naczynia, a następnie delikatnie wlej lodową wodę, pozwalając yerba mate nasiąknąć.
5. Chwila odpoczynku: Pozwól naparowi odstać się przez kilka minut, aby dobrze się schłodził i nabrał mocy.
6. Spożycie: Pij przez bombillę, dolewając zimnej wody lub dodając lodu w razie potrzeby.
Yerba mate na ciepło to klasyczny sposób podawania, natomiast tereré jest orzeźwiającą opcją idealną na gorące letnie, upalne dni.
artykuł partnera
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu extrawalcz.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz