W miniony weekend – 26-28 września – Międzynarodowe Targi Poznańskie były najsmaczniejszym miejscem w Polsce. W stolicy Wielkopolski odbyło się jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kraju – targi „Smaki Regionów”. W tę wyjątkową podróż zaprosiło także Pomorze Zachodnie, na stoisku którego zaprezentowało się siedmiu wystawców. Ponadto wręczono nagrody „Perły” w finale XXIV edycji ogólnopolskiego konkursu pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Sześć z nich trafiło do naszych regionalnych producentów.
Targi to przede wszystkim niezapomniana podróż po kulinarnych zakątkach Polski bez konieczności przemierzania całego kraju w poszukiwaniu żywności wysokiej jakości. Głównym celem wydarzenia była promocja produktów tradycyjnych – wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz produktów regionalnych i lokalnych pochodzących z całego kraju. Samorząd Województwa Zachodniopomorskiego od wielu lat uczestniczy w wydarzeniu w charakterze wystawcy.
– Pomorze Zachodnie stawia na promocję produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. Pod marką „Aleja Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego” organizowane są strefy wystawiennicze podczas największych wydarzeń w regionie takich jak: Jarmark Jakubowy, Festiwal Tradycji czy Dożynki Wojewódzkie w Przelewicach. Nasze pyszności promowane są również na arenie ogólnopolskiej, m.in. podczas tego najważniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju, do którego bez wątpienia należą Targi Smaki Regionów w Poznaniu – zaznacza zachodniopomorski marszałek Olgierd Geblewicz.
W roku bieżącym stoisko wystawiennicze Pomorza Zachodniego ulokowane było na powierzchni 80 m2, w hali 3A, przy stoisku nr 10. Nasze województwo reprezentowali wytwórcy tradycyjnej, regionalnej i lokalnej żywności wysokiej jakości, dla których udział w targach to nie tylko propagowanie tradycji kulinarnych, ale również możliwość nawiązania nowych kontaktów biznesowych oraz wymiany doświadczeń.
Lista wystawców wyglądała następująco:
1/ Ryby z Wyspy Wolin
2/ Colberg – Kołobrzeska Fabryka Piwa
3/ Destylarnia Sedina
4/ Monard Dorota Rutkowska Nalewki Tradycyjne
5/ Bałtycka Manufaktura Słodkości
6/ Połczyńska Olejarnia
7/ Gospodarstwo Pasieczne „Cuda z Ula”
Targi Smaki Regionów przyciągnęły kilkuset krajowych i zagranicznych wystawców oraz tłumy zwiedzających. Magnesem były regionalne produkty wybierane przez konsumentów ze względu na ich wartości odżywcze, jakość, oryginalność i wyjątkowy smak. Na zwiedzających czekali nie tylko wystawcy, ale także degustacje ich potraw. Ważnym punktem imprezy była scena kulinarna, na której miały miejsce m.in. pokazy gotowania. Z kolei najmłodsi uczestnicy wydarzenia mogli spróbować swoich sił w warsztatach kulinarnych. Dzieci wcieliły się w rolę małych piekarzy i osobiście sprawdzały, jak powstaje pieczywo. Jednym słowem to był weekend, który upłynął pod hasłem ekologicznego, pysznego jedzenia oraz swojskiej atmosfery.
Podczas poznańskich targów odbyło się podsumowanie XXIV edycji ogólnopolskiego konkursu pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. W jego trakcie wręczone zostały „Perły”. Laureatami z Pomorza Zachodniego zostali:
1/ Chleb Bałtycki z Bobolic – Gminna Spółdzielnia ,,Samopomoc Chłopska” Bobolice
2/ Dżem z czerwonej porzeczki – Jolanta Lipińska z Sulina koło Marianowa
3/ Miód drahimski wrzosowy – Konrad Fujarski „Miody Fujarskich”
4/ Pierogi z wędzonym linem – Jolanta Stańczyk z Linówka koło Ińska
5/ Szarlotka wolińska – Krystyna Choroszkiewicz „Stowarzyszenie Sołtysów Ziemi Wolińskiej”
6/ Szynka pradziadka – Helena Florczak Masar sp. z o.o.
Połczyńska Olejarnia została uhonorowana medalem Targów Smaki Regionów 2025 w Poznaniu za ekologiczny olej z nasion lnu brązowego. Nagroda wręczona została przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefana Krajewskiego.
Ponadto nagrodę „Klucz do Polskiej Spiżarni 2025” otrzymała Szkoła Podstawowa nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im. Bolesława Chrobrego w Kołobrzegu. Jej uczniowie od 11 lat z sukcesami biorą udział w wojewódzkim konkursie „Poszukiwacze smaków”. Wśród nagrodzonych potraw znalazły się m.in.: chleb królewski babci Władysławy, tort chlebowy babci Władysławy, zupa śledziowa pradziadka Kazika czy babka prababki.
źródło: Urząd Marszałkowski Szczecin
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz